Оцінка ефективності бізнес-проєктів: теорія та практика реалізації - Павлов, Костянтин Володимирович; Павлова, Олена Миколаївна; Спас, Володимир Віталійович; Данилюк, Вікторія Вікторівна; Романюк, Ярослав Юрійович (My University, 2024)
Метою даного дослідження є моніторинг різних наявних методів оцінки ефективності економічних бізнес-проєктів, визначення їх переваг і недоліків, а також розробка низки рекомендацій щодо вдосконалення цих методів. Завданням наукового дослідження є: проведення аналізу наявних методів оцінки ефективності економічних проєктів; визначення переваг і недоліків кожного із методів; розробка рекомендацій щодо вдосконалення практики оцінки ефективності економічних проєктів. У статті розглядаються теоретичні та практичні аспекти оцінки ефективності бізнес-проєктів. Авторами наголошено, що оцінка ефективності проєкту є важливим етапом його розробки та реалізації, оскільки дозволяє визначити доцільність його здійснення та прийняти оптимальні рішення щодо його фінансування та функціонування бізнесу загалом. Детально проаналізовано практичні аспекти оцінки ефективності економічних проєктів. Оцінка ефективності є важливим етапом у життєвому циклі проєкту, що передбачає детальний розгляд фінансових, економічних і соціальних аспектів його реалізації. Також висвітлено, які саме методи та інструменти використовуються для проведення оцінки, детально описано фінансові моделі, які дозволяють розрахувати показники ефективності, такі як NPV (чиста присутня вартість), IRR (внутрішня норма прибутку) та інші. У контексті прийняття обґрунтованих рішень щодо реалізації проєкту підкреслено, що практична оцінка ефективності стає ключовим інструментом для керівництва та інвесторів. Вона надає конкретні числові дані та аналітичну інформацію, яка служить основою для прийняття рішення про те, чи слід реалізовувати проєкт. Загалом, оцінка ефективності економічних проєктів є важливим інструментом для прийняття рішень щодо реалізації проєктів. В умовах воєнного стану ця оцінка стає ще більш актуальною, оскільки необхідно забезпечити ефективне використання обмежених ресурсів та відповідність проєктів потребам населення. Для вдосконалення практики оцінки ефективності економічних проєктів необхідно розробляти нові методи оцінки, які враховують вартість грошей у часі, можливість порівняння проєктів з різною капіталоємністю та простоту використання на практиці. Вважаємо, що реалізація наведених у статті рекомендацій дозволить поліпшити якість оцінки ефективності економічних проєктів в Україні та сприятиме ефективному використанню обмежених ресурсів для відновлення країни.
Keywords: оцінка ефективності; економічний проєкт; бізнес; чиста приведена вартість; внутрішня норма прибутковості; період окупності; вартість капіталу.; H43; M21; 657.1:005.934