Людина, суспільство, релігія - Борейко, Юрій Григорович (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2020)
Програма навчальної дисципліни «Людина, суспільство, релігія» складена відповідно до освітньо-професійної програми підготовки бакалаврів. Програма містить 2 змістових модулі: 1) Інститут релігії як компонент соціальної системи, 2) Суспільний та індивідуальний виміри феномена релігії. Предметом вивчення навчальної дисципліни є індивідуальний та суспільний вимір розвитку релігії як соціального інституту. Метою викладання курсу є формування системного бачення ролі інституту релігії в сучасному суспільстві, вміння аналізувати вплив релігійного фактора на розвиток соціального життя, розвиток релігійної культури студентів. Завданнями курсу є осмислення феномена релігії як елемента соціальної системи, аналіз взаємодії церкви з іншими суспільними інститутами, оволодіння знаннями про особливості релігійної соціалізації, ідентичності, специфіку міжрелігійних та міжконфесійних стосунків. Вивчення курсу «Людина, суспільство, релігія» грунтується на міжпредметних зв’язках з філософією, соціологією, політологією, психологією, правознавством.
Keywords: людина; суспільство; релігія; соціальний інститут; релігійна свідомість; релігійні практики; міжконфесійний діалог; релігійний конфлікт; толерантність; екуменізм