Проблеми функціонування осушувальної системи «Верхів’я річки Турія» та шляхи оптимізації стану земель - Стельмах, Валентина Юріївна (My University, 2024)
Статтю присвячено вивченню проблем функціонування осушувальної системи «Верхів’я річки Турія» та її впливу на еколого-меліоративний стан земель та прилеглих територій. Досліджувана система експлуатується вже понад 70 років. За цей час її стан суттєво змінився, багато ділянок системи не експлуатуються, що призводить до ренатуралізації ландшафтних комплексів, заростання каналів, подекуди до повторного заболочення території. За сприяння Регіонального офісу водних ресурсів у Волинській області досліджено стан експлуатації осушувальної системи, зокрема вивчено структуру використання земель, виявлено функціонуючі на нефункціонуючі ділянки системи та запропоновано шляхи оптимізації еколого-меліоративного стану земель.
Keywords: меліорація; осушення земель; осушувальна система; «Верхів’я річки Турія»; недотриманням режиму експлуатації; ренатуралізація; 556.53(477.82):627.533.2