«Переможець отримує все»: відшкодування шкоди, завданої Російською Федерацією у ході збройної агресії проти України - Спєсівцев, Денис Сергійович (Видавничий дім «Гельветика», 2022)
Стаття присвячена визначенню особливостей порядку відшкодування шкоди, завданої Росією у ході збройної агресії проти України, розпочатої 24 лютого 2022 року. Автором розглядається еволюція зв'язку війни і цивільних відносин на рівні положень цивільного законодавства. Аналізуються історичні аспекти відшкодування шкоди, завданої у ході міждержавних збройних конфліктів. Окреслюються три можливі сценарії вирішення проблеми відшкодування шкоди, завданої у ході збройної агресії Російської Федерації проти України. При найгіршому сценарії перевагу одержує позиція Росії. У такому разі досить складно очікувати від Російської Федерації добровільного відшкодування шкоди, завданої її військами у ході збройної агресії проти України, зокрема цивільному населенню. Крім того, існує висока ймовірність того, що на тимчасово окупованих територіях потерпілі від такої агресії не отримають відшкодувань, оскільки, по-перше, сума збитків вже на сьогоднішній день є колосальною; по-друге, у Російської Федерації наразі відсутні реальні юридичні механізми здійснення такого відшкодування; по-третє, зняття з себе Росією конвенційних зобовʼязань виключає можливість захисту прав потерпілих через Європейський суд з прав людини. При консенсусному вирішенні проблеми існує ймовірність того, що частина нанесених збитків не буде відшкодована агресором. При оптимальному сценарії гору одержує позиція України, у результаті чого увесь обсяг завданої шкоди, зафіксований і підтверджений у ході розгляду справ вітчизняними судами і відповідно до вітчизняного правопорядку або у інший спосіб матиме характер законної вимоги, яка буде задоволена. Окреслені вище варіанти розвитку подій у цілому не виключають можливості звернення стягнення на майно Російської Федерації, що знаходиться на території України, тим більше, що відповідна практика вже сформована ще з часів Першої світової війни.
Keywords: Цивільне право; війна; «спеціальна військова операція»; відшкодування шкоди; репарації; Європейський суд з прав людини; юридична самоізоляція; 347.5+341.384