«Сад земних насолод» Світлани Кирилюк у контексті метафізичної традиції: медитації на тему часу та проминання - Лавринович, Лілія Богданівна; Lavrynovych, Liliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
Стаття присвячена аналізові поетичної збірки сучасної української поетеси С. Кирилюк «Сад земних насолод». Поезія збірки вписується в контекст метафізичної традиції у світовій літературі. Для неї характерні символіко-алегоричний спосіб творення образів, що зображають духовне через посередництво матеріального; багаторівнева система інтертекстуальних відсилань; наявність особливого типу метафори – консепту та ін. Базові для метафізичної поезії мотиви часу та проминання є у збірці С. Кирилюк наскрізними, вони реалізовані через розлогу систему різних типів метафоричного мовлення, які детально аналізуються, насамперед, на ідейно-змістовому рівні.The article is devoted to the analysis of poetry collection of modern Ukrainian poet S. Kyryliuk “Garden of Peace Pleasures”. The poetry of the collection fits into the context of metaphysical tradition in world literature. The article analyzes such features of the collection as a symbolic-allegorical way of creating images depicting the spiritual through the mediation of the material; multilevel system of intertextual references; the presence of a special type of metaphor – the concept and others. The motives of time and evanescence, which are basic for metaphysical poetry, are shown throughout in S. Kyryliuk’s poetry collection. They are realized through the multifaceted system of metaphorical speech, which are analyzed in detail, first of all, at the ideological content level.
“Garden of Peace Pleasures” by Svitlana Kyryliuk in the Context of Metaphysical Tradition: Meditation on the Subject of Time and Evanescence
Keywords: метафізична поезія; сучасна українська лірика; образ часу; мотив проминання; інтертекстуальність; міфопоетика; метафора; консепт; metaphysical poetry; modern Ukrainian lyrics; time image; the motive of passage; intertextuality; mythopoetics; metaphor; concept