Теоретичні підходи щодо трактування сутності банківських інновацій та виокремлення цілей їх впровадження - Мартинюк, Ростислав Федорович (Національна академія наук України; ДУ «Інститут регіональних досліджень імені М. І. Долішнього НАН України»., 2023)
Досліджено еволюцію поняття «інновації» та теоретичні підходи до трактування поняття «банківські інновації». Обґрунтовано, що інноваційна діяльність банків не є тотожною поняттю «фінансові інновації». Проаналізовано їхні характерні особливості та причини частого ототожнення сутності фінансових і банківських інновацій. Проаналізовано та структуровано банківські інновації за цілями та напрямами впровадження. Порівняно інновації та фінансові інновації. Проаналізовано вплив фінансових інвестицій на конкурентоспроможність банку, особливості їхнього взаємозв’язку. Структуровано чинники, що впливають на інноваційну складову банків. Установлено, що основною характеристикою банківських інновацій є наявність якісно нових змін, що сприяють підвищенню ефективності використання ресурсів банківських установ. Установлено, що вагомий вплив на банківські інновації спричиняє тенденція до діджиталізації усіх сфер суспільного життя, тому важливості набуває аспект гарантування фінансової безпеки банківського сегмента. З огляду на ресурсні вкладення, спрямовані на фінансування впровадження інновацій у сфері банківських послуг, ідентифіковано характерні ознаки інвестицій. Зазначено, що поняття «інвестиції» ширше за поняття «інновації».
Keywords: банківські інновації; інвестиційно-інноваційний потенціал; банківські установи; фінансова безпека банківських установ; фінансові інновації; G24; 336.71:330.341.1