Ростові ознаки Potamogeton natans L. у різних еколого-ценотичних умовах водойм басейну Десни - Скляр, Юрій; Skliar, Iurii (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
З опорою на величини восьми динамічних метричних морфопараметрів та п’яти динамічних ало- метричних надано інформацію про швидкість росту раметів Potamogeton natans L. у водоймах басейну річки Десни. Оцінено вплив на ріст Potamogeton natans низки екологічних чинників (проективного покриття, товщі води, її прозорості, характеру донних відкладів). Показано, що в регіоні досліджень у рослин цього виду найбільші значення більшості динамічних морфопараметрів припадають на ценопопуляції з угруповань Potamogeton natans subpurum (р. Свига) та Potamogeton natans subpurum варіант зі Spirodela polyrrhiza і Lemna trisulca, а найменші – на Potamogeton natans subpurum (із заплавного озера). Based on the value of eight dynamic metric morfoparameters and five dynamic alometrychnyh, has been given an information about growth rate of Potamogeton natans L. ramets in reservoirs of Desna River. Has been estimated the effect on the growth of Potamogeton natans plants the number of environmental factors (projective cover, the water column water transparency, the nature of the of bottom sediments). It is shown that in the area of research this plants has the vast majority of dynamic morfoparametriv in Potamogeton natans subpurum (Sviga River) and Potamogeton natans subpurum variation with Spirodela polyrrhiza and Lemna trisulca communities. The lowest rates – in Potamogeton natans subpurum (fropm a floodplain lake).
Potamogeton natans L. Growth Features in the Different Cenotic Conditions of Desna River.
Keywords: ріст; Potamogeton natans; еколого-ценотичні чинники; динамічні морфопараметри; growth; Potamogeton natans; environmental coenotic factors; dynamic morfoparametry