Готовність особистості до сімейного життя: соціально-правовий аспект - Єрьоміна, Лілія (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2017)
У статті подано детальний аналіз готовності особистості до створення сім’ї в контексті соціально-правового аспекту щодо обов’язків, прав, свобод і гарантів відповідно традиційних цінностей сімейного життя. У матеріалах публікації подано аналіз різних поглядів вчених в області даної проблематики, адже шлюбно-сімейні стосунки передбачають наявність прав та обов’язків чоловіка і дружини. Подані у статті результати досліджень сучасних вчених розкривають зміст сімейного життя з точки зору моральних та матеріальних питань. Важливим, на думку автора, є те, що у ч.2 ст.21 Сімейного Кодексу України є норма про щодо проживання однією сім’єю чоловіка і дружини, що не є підставою для виникнення у них прав і обов’язків подружжя. Це входить в супереч сучасній літературі, де відстоюється думка про те, що шлюбом може бути спільне проживання чоловіка і жінки; ведення спільного господарства, та виховання дітей. Такі стосунки отримали назву «цивільного шлюбу». За цим змістом стає зрозумілим те, що відбувається зміна цінностей сімейного життя: така цінність як свобода витісняється розгнузданістю (крайнім ступенем розбещеності), а вірність – частою зміні сексуальних партнерів. Вагомим підсилювачем у сприйманні інформації та розкритті соціальних проблем сучасних сімей є наведені автором цитати з літературних творів. Також, у статті представлено аналіз інноваційних спроб щодо оформлення шлюбних стосунків. На сьогоднішній день у нашій країні (але за пілотним проектом це можливо лише у деяких містах України) діє електронна система оформлення заяви для офіційного оформлення стосунків. Автор статті акцентує увагу на таких моментах, як: по-перше, місце реєстрації (проживання) чоловіка та жінки відтепер не впливає на вибір органу РАЦСу; по-друге – відтепер існує можливість оформити заяву про реєстрацію шлюбу через Інтернет-мережу в режимі он-лайн. В даному аспекті, на думку автора, оволодіння теоретичними знаннями у сфері правових основ сімейних стосунків створить можливість для кожної особистості більш ґрунтовно підходити до вибору шлюбного партнера. Представлений правовий аспект вивчення готовності до сімейного життя дозволить удосконалити даний процес для подальшого дослідження в умовах інтернатних закладів для вихованців старшого підліткового віку. The detailed analysis of a person's willingness to create a family in the context of the social and legal aspect of duties, rights, freedoms and guarantees in accordance with the traditional values of family life is presented. The analysis of the different views of scientists in the field of this issue is given, because marriage and family relations cover the rights and responsibilities of the spouses. The presented results of modern scientists` research reveal the content of family life from the point of view of moral and material issues. The author identifies that in the 2 Part of the 21Article of the Family Code of Ukraine there is a norm concerning the rules for residence a man and a woman as a family that is not the reason for spouses` obligations and rights. This is in contradiction with modern literature, which maintains the idea that marriage may be the joint residence of a man and a woman; housekeeping and children upbringing. Such relationships are called "civil marriage". It becomes clear that there is a change in the values of family life: such value as freedom is being replaced by exuberance (extreme degree of debauchery, and loyalty is being substituted with a frequent change of sexual partners. The author cites from literary works that is a significant amplifier in the perception of information and the disclosure of social problems of modern families. Also, an analysis of innovative attempts of marital relations registration is presented in the article. For today in our country (under the pilot project it is possible only in some cities of Ukraine) there is an electronic system of application`s registration for official relations registration. The author of the article focuses attention on such moments as: firstly, now the place of registration (residence) of a man and a woman does not affect the choice of the registry office; secondly – now there is an opportunity to issue an application of marriage registering online. In this aspect, in the opinion of the author, mastering theoretical knowledge in the field of the legal foundations of family relations will create the opportunity for each person to take a more thorough approach to the choice of a marriage partner. The presented legal aspect of readiness for family life studying will allow to improve this process for further research in conditions of boarding schools for pupils of the senior teenage age.
Keywords: шлюб; сім’я; сімейне життя