Стан охорони лісу у філії «Ємільчинське лісове господарство» - Денисюк, Богдан Валерійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2023)
На сучасному етапі розвитку української державності, вагомим питанням є якісна та надійна охорона лісу від хвороб, шкідників, пожеж та незаконних рубок, ефективне та раціональне використання ресурсів державного лісового фонду, оскільки держава, має дбати про свою екологічну ситуацію задля забезпечення належних умов для її громадян. У даній роботі було здійснено оцінку стану охорони лісів у філії «Ємільчинське лісове господарство», зокрема було оцінено санітарний стан лісів, досліджено профілактику лісових пожеж на підприємстві та роботу державної лісової охорони. У першому розділі було здійснено огляд основних положень нормативноправової та законодавчої бази в частині функціонування захисту лісу та державної лісової охорони як основного суб’єкта лісозахисної діяльності. У другому розділі охарактеризовано об’єкт та методи дослідження, які використані для аналізу. Третій розділ містить результати налізу санітарного стану лісів у філії «Ємільчинське ЛГ» за пять років, інформацію про профілактику лісових пожеж та результати роботи державної лісової охорони. Четвертий розділ містить у інформацію про оцінку лісопорушень. П’ятий розділ висвітлює охорону праці на підприємстві. Робота виконана на 67 сторінках друкованого тексту, містить 18 таблиць, проілюстрована 9 рисунками. Загальні висновки з проведених досліджень наведені в кінці роботи, перед списком використаної літератури (35 джерел).
Keywords: захист лісу; лісова пожежа; незаконна рубка дерев