Колорит мовотворчості поліщуків у прізвиськах-характеристиках зовнішності людей - Шульська, Наталія Миколаївна; Shulska, Nataliia M. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2012)
У статті проаналізовано прізвиська Західного Полісся, умотивовані зовнішніми особливостями носіїв, зокрема охарактеризовано неофіційні антропоніми за специфікою структури тіла людини. Установлено, що такі найменування виявляють опозиції “високий(а)–низький(а)”, “повний(а)–худий(а)”. Мотиваційні ряди цих назв формує різнобічна лексична база: синонімічні одиниці, діалектизми, жаргонізми і сленгізми, метафоричні номени, оказіональні слова.

The article analyzes the nickname of inhabitants of Western Polissya, motivated by external characteristics of people, including informal anthroponoms characterized by the specific structure of the human body. Established that these names show opposition to "high(a) - low(a)", "full(a) - skinny(a)." Motivational ranks these names creates versatile lexical database: synonyms units, dialect, jargon and slang and metaphorical nominae occasional words.
Coloryt languagepoetry of inhabitants of Western Polissya in nickname-performance appearance people
Keywords: прізвисько; Західне Полісся; зовнішність людини; мотиваційний ряд; nickname; Western Polissya; appearance people; motivational rank