Комплекси дощових черв’яків агробіоценозів Кременецького кряжу - Іванців, Володимир; Бусленко, Леся; Сидорчук, Петро; Ivantsiv, Volodymyr; Buslenko, Lesia; Sydorchuk, Petro (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
Екологічний спектр комплексів дощових черв’яків Кременецького кряжу дає змогу схарактеризувати основні властивості ґрунтів. Видовий склад комплексів люмбрицид може варіювати в значних межах конкретного виду ґрунту. Наявність тих чи тих видів дощових червяків в агробіоценозах викликана впливом сукупності едафічних чинників. Важливе значення у формуванні комплексу люмбрицид в агробіоценозах мають рослини, оскыльки вони виступають регуляторами едафічних чинників і формують трофічну базу для сапромезофауни ґрунтів. Ecological spectrum of the rainworm complexes of Kremenets Ridge enables us to characterize main soil properties. Species composition of lumbricidae complexes may vary in the wide range of a specific soil type. The presence of some or other types of rainworms in agrobiocenoses is influenced by a number of edaphic factors. And significant role in formation of lumbricidae complexes in agrobiocenoses is played by plants. They regulate edaphic factors and form trophic level for the soil sapomesofauna.
The Rainworm Complexes in Agrobiocenoses of Kremenets Ridge
Keywords: дощові черв’яки; люмбрициди; агробіоценози; дерново-середньопідзолисті; ясно-сірі лісові; сірі лісові; темно-сірі опідзолені ґрунти; чорноземи опідзолені; Кременецький кряж; rainworms; lumbricidae; agrobiocenoses; sod-medium textured podzolic soils; light-grey forest; dark-grey podzolic soils; podzolic chernozem soils; Kremenets Ridge; light forest