Поетика «відфольклорних» навіянь Михайла Старицького (лірика й ліро-епіка) - Капура, Ольга; Kapura, Olga (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У статті схарактеризовано феномен фольклоризму в ліричних творах видатного українського письменника М. Старицького. Проаналізовано поетичні твори, де спостерігається процес спілкування автора з народнопоетичною творчістю. З’ясовано особливості переосмислення письменником фольклорних елементів, залучених до художньої канви його ліричних творів. На матеріалі його лірики, ліро-епіки досліджено ідейно-естетичну взаємодію фольклору та літератури від звичайних стилізацій до складного синтезу народних і власне літературних компонентів, розвиток літературної культури «відфольклорної» писемності. The article examines the using phenomenon of folklore in lyrical works of famous Ukrainian writer M. Starytskyy. Poetry works were examined, where the author speaks to the folklore. The writer clarified the features of his thoughts by folklore elements in non-fiction lyrical works. On the material of his lyrics, lyric-epic ideological and aesthetic interaction of folklore and literature were investigated from the usual stylizations to the complex synthesis of folk literature and the actual components, the development of literary culture “fromfolklore” letters.
Рoetry “Fromfolklore” in Michael Staritskogo’s Thoughts Lyrics and Lyri-epics
Капура О. Поетика «відфольклорних» навіянь Михайла Старицького (лірика й ліро-епіка) / Ольга Капура // Науковий вісник Східноєвропейського національного університету. Сер. «Філологічні науки. Літературознавство». – 2014. – № 9 (286). – С. 45-50.
Keywords: фольклоризм; М. Старицький; фольклорні елементи; фольклор; література; folklorism; Starytskyy; folk elements; folklore; literature; poem