Вплив поверхнево-активних речовин на агрегативну стабільність водних суспензій карбонатів металів - Яремко, З. М.; Мороз, І. А.; Yaremko, Z. M.; Moroz, I. A. (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2008)
онатів купруму та ніколу, карбонатів мангану і кобальту. Для регулювання агрегативної стабільності були використані промислові ПАР: неіоногенна TRITON X-100, катіонна HYAMINE 1622 та аніонна ATLAS G-3300. Одержані результати обговорюють у рамках моделі редиспергування порошків у рідких середовищах. Показано, що вплив ПАР на редиспергувальну здатність середовища залежить від дисперсності порошків, а саме зі збільшенням їхньої дисперсності (зменшенням розмірів частинок) вплив ПАР зменшується порівняно з водою. Адсорбція іоногенних ПАР ATLAS G-3300 та HYAMINE 1622 має суттєвий вплив на збереження досягнутого ступеня редиспергування порошків, а вплив неіоногенної ПАР TRITON X-100 на агрегативну стабільність суспензій усіх порошків є незначним і неоднозначним. The effect of surfactants on aggregation-disaggregation processes during the preparation of the suspensions of basic copper and nickel carbonates and manganese and cobalt carbonates was investigated. Industrial surfactants such as non-ionogenic TRITON X-100, cationic HYAMINE 1622 and anionic ATLAS G-3300 were used to regulate the aggregate stability of the aqueous suspensions. Obtained results are discussed within the framework of the model of the powder re-dispersion in liquid media. It was shown that the effect of surfactants on the re-dispersion ability of the medium depends on the powder dispersity degree, namely that the increase of the powder dispersity (smaller particle size) lowers the effect of surfactants compared to water. The absorption of the ionogenic surfactants ATLAS G-3300 and HYAMINE 1622 has a substantial effect on the preservation of the achieved powder re-dispersion degree. The effect of the non-ionogenic surfactant TRITON X-100 on the aggregate stability of the suspensions of all powders is minor and varied.
The Effect of Surfactants on the Aggregate Stability of the Aqueous Suspensions of Metal Carbonates.
Keywords: редиспергування; агрегативна стабільність; суспензії; карбонати металів; поверхнево- активні речовини; re-dispersion; aggregate stability; suspensions; metal carbonates; surfactants