Життєві горизонти ліричного розповідача в «Нових співомовках» І. Франка - Куца, Лариса Петрівна; Kutsa L. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
У статті розкрито передумови вживання суб’єктної форми ліричного розповідача в «Нових співомовках» І. Франка. Проаналізовано жанрову специфіку віршів, акцентовано на використанні в них прийому жанрової іронії та парадоксальності висловлювань. Увиразнено позицію ліричного розповідача, його причетність до національної історії.. In the article the preconditions of using the subjective form of lyrical narrator in «The New Spivomovky (Verse Stories)» by Ivan Franko have been revealed. The genre peculiarities of the poems have been analyzed besides the usage of the method of genre irony and paradox statements has been emphasized. The position of the lyrical narrator and his involvement in national history has been clarified.
Life Horizons of the Lyrical Narrator in «The New Spivomovky (Verse Stories)» by Ivan Franko
Keywords: Іван Франко; ліричний розповідач; співомовка; віршоване оповідання; іронія; парадоксальність; Ivan Franko; lyrical narrator; spivomovky; verse stories; irony; paradox