Симфонія-диптих Є. Станковича в національно-ментальному полі "Слова про похід Ігорів" і Шевченкових переспівів - Драганчук, Вікторія Миколаївна; Drahanchuk, Viktoriia M.; Драганчук, Виктория (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2009)
У статті досліджується національно-ментальна сутність симфонії-диптиху Є. Станковича в контексті ментального поля давнього епосу „Слово про похід Ігорів” і переспівів Т. Шевченка. Ментальне поле вказаних творів та модуляція цього менталь-ного поля від насиченого героїзмом „Слова…” до більшої с ердечності творів Т. Шевченка і Є. Станковича визначається як „художній аналог” українського національного ментального поля та його історичної модуляції. The national-mental essence of Symphony-diptych by Y. Stankovych in a context of the mental field of old epos „The word about Igor’s hike” and Shevchenko’s poems is probed. The mental field of the indicated works and the modulation of this mental weeds from heroic-saturated „A word…” to greater heartiness of words by T. Shevchenko and Y. Stankovych is determined as a „art analogue” of the ukrainian nationalmental field and its historical modulation.
Symphony-diptych by Y. Stankovych in the national-mental field of „A word about
Cимфония-диптих Е. Станковича в национально-ментальном поле „Слова о
Keywords: національна ментальність; national mentality; ментальне поле; mental field; кордоцентричний; cardiocentral tilling element; вольовий лицарський елемент; volitional; концептуальний рівень; conceptual level; конкретно-мовний рівень; concrete-linguistic level; семантика; semantics