Вплив плавання та фізичних вправ у воді на фізичний розвиток дітей молодшого шкільного віку - Пілярська, І.; Pilyarska, І. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
У статті визначено, що під час проведення занять із плавання дозування навантаження повинно відповідати загальному рівню фізичної підготовки дитини; передбачати його вплив на дитячий організм. Перед виходом на воду потрібно включати в підготовче заняття як загальнорозвивальні, так і спеціальні вправи. Слід ураховувати принцип поступовості та послідовності підвищення й зниження фізичного навантаження, витримуючи фізіологічну криву навантаження. Під час добору та застосування вправ потрібно дотриму-ватися принципу чергування скорочення м’язових груп, що беруть участь у виконанні фізичних навантажень. Автор обґрунтовав, що плавання та фізичні вправи у воді сприяють удосконаленню розвитку рухових якостей, є засобом зміцнення м’язового корсета, розвитку сили й статичної витривалості м’язів, сприяють зростанню показників фізичного розвитку, таких як довжина та маса тіла, окружність грудної клітки, нормалізація частоти серцевих скорочень, артеріального тиску. The article stipulates that during swimming lessons dosing load shall meet the general fitness level of the child; anticipate its impact on the child's body. Before going out on the water should be included in the training sessions as a general developmental and special exercises. Must take into account the principle of gradual and orderly increase and decrease physical activity, maintaining a physiological load curve. In the selection and application of exercise to stick to the principle of alternating contractions of muscle groups involved in the implementation of physical activity. The author proved, that swimming and exercising in water contribute to improving quality of motor, is a means to strengthen the muscular system, the development of strength and static muscle endurance, promote growth parameters of physical development, such as dovin and body weight, chest circumference, normalization of heart rate, blood pressure.
Effect of Swimming and Exercise in Water on the Physical Development of Children of Primary School Age
Keywords: здоров’я; антропометричні показники; фізіометричні показники; фізичний розвиток; фізичні вправи у воді; фізичні навантаження; плавання; health; anthropometry; fiziometrichni indicators; physical development; physical exercise in water; exercise; swimming