Періодизація річної підготовки спортсменів високої кваліфікації в легкоатлетичних стрибках - Козлова, Олена; Kozlova, Elena (Національний університет фізичного виховання і спорту України (м. Київ), 2014)
Актуальність статті обумовлена необхідністю вдосконалення періодизації річної підготовки спортсменів високої кваліфікації в легкоатлетичних стрибках. Мета – підвищення результативності змагальної діяльності й вихід на пік готовності в головних змаганнях на основі розробки моделей річної підготовки в легкоатлетичних стрибках з урахуванням специфіки виду змагань та об'єктивних змін, що відбулися в легкій атлетиці під впливом стрімких процесів професіоналізації та комерціалізації спорту, як результати роботи, визначено, що, коли йдеться про цілеспрямовану підготовку до головних змагань року, найбільш популярними й доцільними в легкоатлетичних стрибках є двоциклова або трициклова системи побудови річної підготовки, у який перший (другий) макроцикл(и), націлено на створення необхідних передумов для успішної підготовки в другому або третьому макроциклі, що завершується головними змаганнями року. Чотирициклова періодизація річної підготовки продиктована вимогами сучасного спорту до успішної участі відомих легкоатлетів високого класу у великій кількості змагань із поєднанням успішного виступу в головних. Вона більше підходить спортсменам, які перебувають на етапі збереження вищої спортивної майстерності. Її бажано використовувати тоді, коли не відбуваються головні змагання чотиріччя. Отже, розроблено моделі річної підготовки, які включають прогнозовану динаміку спортивних результатів, спрямованість і зміст тренувального процесу. Планування річної підготовки допускає орієнтацію на кінцеві результати, сформовані у вигляді мети – досягнення заданого спортивного результату на Олімпійських іграх (трициклова модель); досягнення заданих спортивних результатів на чемпіонатах світу й у раціональній кількості змагань за персональними запрошеннями (чотирициклова модель). Topicality of the study is determined by the necessity of perfecting of periodization of annual preparation of highqualification athletes in track and field jumps. Objective is to increase the effectiveness of competitive activity and achievement of the peak of readiness to major competitions on the basis of development of annual preparation models in track and field jumps taking into account competition type specifics and objective alterations, which have occurred in track and field athletics under the influence of rapid processes of sport professionalization and commercialization. Results of the study. It was determined that during goal-oriented preparation for major competitions of a year, the most popular and expedient in track and field jumps are two-cycle or three-cycle systems of annual preparation organization in which the first (second) macrocycle (s) are oriented at creation the necessary prerequisites necessary for successful preparation during the second or the third macrocycles which end at the major competition of a year. Four-cycle periodization of annual preparation is arranged to the modern sport requirements concerning successful participation of famous elite track and field athletes in numerous competitions, along with their successful performance at the major competitions. It appears to be more suitable for athletes being at the stage of the highest sports mastery maintenance; it is advisable to be applied during the years when the major competitions of quadrennium are not held. Conclusions: models of annual preparation including predicted dynamics of athletic results, training process orientation and content have been elaborated. Annual preparation planning envisages orientation at the ultimate results formed as an object that is achievement of targeted athletic result at the Olympic Games (three-cycle model), achievement of planned athletic performances at the World Championships and participation in rational number of invitational competitions (four-cycle model).
Periodization of Annual Preparation of High-qualification Athletes in Track and Field Jumps
Keywords: періодизація; річна підготовка; легкоатлетичні стрибки; спортсмени високої кваліфікації; periodization; annual preparation; track and field jumps; high–quality athletes