Соціальні мережі як ефективне середовище викладацько-студентської комунікації в навчальному процесі - Матвійчук, Наталія Миколаївна; Matviichuk, Nataliia M.; Шульська, Наталія Миколаївна; Shulska, Nataliia M. (Інститут інформаційних технологій і засобів навчання, 2017)
У статті на прикладі викладання навчальної дисципліни «Редакторська майстерність» (2015–2016 навчальний рік) проаналізовано доцільність використання соціальної мережі «Вконтакте» як ефективного середовища для викладацько-студентського спілкування. Досліджено комунікативну роль викладача і студентів у процесі викладання / опанування курсу з використанням спільноти «Редакторська майстерність». На основі результатів опитування учасників спільноти – студентів напряму підготовки «Видавнича справа та редагування» Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки з’ясовано, що така форма організації навчального процесу в позааудиторний час є ефективною для студентів. Доведено, що вона розширює комунікаційну складову, є зручною під час виконання самостійної роботи з курсу, надає можливість отримання додаткових консультацій, робить навчання доступним, неформальним, інтерактивним і креативним. Within the article the authors analyze the feasibility of using social network «Vkontakte» as an effective environment for teacher-student communication on the example of teaching discipline «Editorial craftsmanship» (2015-2016 academic year). It was investigated the communicative role of the teacher and students during teaching / mastering course using a community «Editorial craftsmanship». Based on results of the survey community members – students training direction «Publishing and Editing» Lesya Ukrainka Eastern European National University it was found that this form of organization of educational process in extracurricular time is effective for students. Proved that it extends the communication component, is convenient at performance of independent work on course, provides additional consultations, makes learning accessible, informal, interactive and creative
Social network as an effective communication environment between teacher and student in educational process
Keywords: соціальна мережа; social network; інформаційно-комунікаційні засоби; information and communication technologies; ефективне навчальне середовище; educational environment; викладацько-студентська комунікація; student-teacher communication