Використання регуляторів росту рослин для вирощування садивного матеріалу модрини європейської - Лукашик, Віталій Петрович; Голуб, Сергій Миколайович (My University, 2024)
На сьогодні залишається актуальним питання підвищення схожості насіння цінних лісоутворювачів, особливо для яких цей показник якості насіння є традиційно низьким внаслідок біологічних властивостей. В цьому аспекті вирішальну роль у підвищенні схожості насіння відіграє передпосівний обробіток насіння, в т.ч. і з використанням різних стимуляторів росту. Незважаючи на доведену перевагу модрини в рості над сосною звичайною, на території Західного Полісся та Лісостепу модрина мало розповсюджена внаслідок невисокої родючості дерново-підзолистих грунтів та незначних обсягів заготовленої лісонасінної сировини. Тому виникає потреба у наукових дослідженнях та розробці практичних рекомендацій з підвищення посівних якостей насіння модрини, прискореного отримання високоякісного садивного матеріалу шляхом застосування різних способів підготовки насіння до висіву, зокрема – використання ефективних регуляторів росту і розвитку рослин .
Keywords: схожість насіння; лісонасінна сировина; посівна якість свіжозібраного насіння; проростання насіння; технічна схожість насіння; модрина європейська