Інтродуковані види роду Catalpa Scop. в озелененні м. Луцька та їх еколого-біологічні особливості - Голуб, Валентина Олександрівна (Дніпровський державний аграрно-економічний університет, 2025)
Використання рослинних ресурсів України в озелененні населених місць, паркобудівництві та в лісовому господарстві є актуальною проблемою. Безперечно, вдосконалення рослинних насаджень міст неможливе без залучення деревних форм рослин. Значна роль для озеленення та створення паркових композицій належить рослинам інтродуцентам. До таких рослин належать види роду Catalpa Scop. родини Бігнонієві (Bignoniaceae), які все частіше використовуються як в аматорських посадках, так і в озелененні міських обʼєктів та вуличних насадженнях міст. Цікавість до видів катальпи зумовлена їх стійкістю проти несприятливих міських умов, пізніми строками квітування, подібністю їх цвіту до гіркокаштана кінського, відсутністю падаючих плодів та ошатністю зеленого листя до настання морозів.
Keywords: рослинні ресурси; озеленення; м.Луцьк; рід Catalpa Scop.; 582.916.31:631.547