Оптимальне поєднання навантажень у підготовчому періоді річного макроциклу кваліфікованих гандболістів - Тищенко, Валерія; Tyshchenko, Valeriya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Тренувальні навантаження визначаються характером вправ, інтенсивністю роботи при їх виконанні, обсягом роботи, тривалістю й характером інтервалів відпочинку між окремими вправами. Співвідношення цих компонентів у тренувальних навантаженнях визначають величину та спрямованість їх впливу на організм спортсмена і як підсумок – змагальну діяльність. Завдання дослідження – установити рівень функціональної підготовленості кваліфікованих гандболістів та визначити оптимальне поєднання навантажень різної спрямованості в підготовчому періоді річного макроциклу кваліфікованих гандболістів. У дослідженні взяли участь гравці чоловічої гандбольної команди “ЗТР” (n=22) 18–31 рр. Кваліфікація спортсменів: кандидат у майстри спорту України – три особи, майстер спорту – 17, МСМК – дві особи. Дослідження тривало протя-гом двох річних макроциклів підготовки й дало змогу виявити основні тенденції динаміки окремих аспектів підготовленості кваліфікованих гандболістів. Розроблено розподіл навантажень різної спрямованості в підго-товчому періоді річного макроциклу. Рекомендовано мінімізувати навантаження гліколітичного спрямування. Training loads determined by the nature of exercise, intensity of work that are executed, amount of work, duration and character of the rest of intervals between individual exercises. Ratio of these components in training loads determines the magnitude and direction of their impact on sportsmen's bodies and, as a result, competitive activity. Research objectives: set the level of functional training of qualified handball player and determine the optimal combination of loads of different directions in preparatory period of macro-cycle. In the survey participated handball male players “ZTR” (n=22) aged 18–31. Qualification of sportsmen: CMS – 3 persons, MS – 17 people, MSIC – 2 people. The survey lasted for two macro-cycles of preparation and allowed us to reveal the basic trends in separate aspects preparedness by qualified handball players. It was developed the distribution of loads of various orientations in the preparatory period of an annual macro-cycle. It is recommended to minimize the load of glycolytic orientation.
Optimal Combination of Loads in Preparatory Period of Yearly Macro-Cycle by Qualified Handball Player
Keywords: макроцикл; гандбол; навантаження; підготовленість; macro-cycle; handball; load preparedness