Турійська ТГ Волинської області: природний рекреаційний потенціал об’єктів ПЗФ малих річок та шляхи його збереження. - Нетробчук, Ірина Марківна; Полянський, Сергій Володимирович; Стельмах, Валентина Юріївна; Юровчик, Володимир Генадійович; Полянська, Тетяна Олександрівна; Соловей, Віталій Васильович; Качаровський, Роман Євгенович; Ковальчук, Сергій Ігорович (Видавнича група "Наукові перспективи", 2023)
Природний рекреаційний потенціал басейну малих річок Турійської ТГ було визначено як рекреаційну ємність територій об’єктів її природно-заповідного фонду (ПЗФ). Узагальнено інформацію щодо басейнів малих річок та їх морфометричних показників. Описано клімат громади у річному та сезонному часових зрізах на прикладі 2022 р. Охарактеризовано об’єкти ПЗФ малих річок громади, зосереджено увагу на біологічному різноманітті, визначено їхню рекреаційну ємність згідно максимально жорстких нормативів одночасного (0,1 ос./га) та тривалого (0,8 ос.·год/га) рекреаційного навантаження. Запропоновано заходи оптимізації їх функціонування та подальшого рекреаційного використання.
Keywords: децентралізація; територіальна громада; природно-заповідний фонд; рекреаційний потенціал; річки; озера; природно-заповідні об’єкти; р. Прип’ять; р. Турія; р. Стохід; Турійська ТГ; Ковельський район; Волинська область