Рельєф - Зузук, Федір Васильович; Залеський, Іван Іванович; Антипюк, Олена Володимирівна; Zuzuk, Fedir V.; Zaleskyi, Ivan I.; Antypiuk, Olena V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
Невід’ємною складовою геолого-гідрогеологічних досліджень є вивчення трансформацій сучасного та похованого рельєфу. Геоморфологічні дослідження виконані за структурно-генетичним принципом. У структурному плані сучасна територія досліджень подана як денудаційно-акумулятивна похилена рівнина. Проведено геоморфологічне районування та виділені генетичні типи сучасного рельєфу. У похованому рельєфі визначені напрямки древньої гідромережі, ускладненої льодовиковими, карстово-суфозійними та ерозійними процесами. При співставленні карт сучасного та верхньокрейдового рельєфу встановлена успадкованість рельєфотворення. Аналіз поширення біогенного рельєфу та співставлення карт четвертинних відкладів, ґрунтів, заболочення станом на 1931–33 рр. засвідчує, що після четвертинного зледеніння р. Прип’ять протікала через низку озер, із яких залишилося тільки оз. Люб’язь. Крім того, набагато більшими були озера Пулемецьке, Світязь, Люцимер, Турське, а оз. Луки утворювало із оз. Пісочне єдиний басейн.
Keywords: рельєф; Хотиславський карєр; геоморфологічне районування; морена; дюна; ками; ози; карст