Аналіз складу тіла висококваліфікованих волейболісток - Щепотіна, Наталя; Якушева, Юлія; Shchepotkins, Natalya; Yakusheva, Yuliya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2013)
Компонентний склад маси тіла надає для тренерів більш точну інформацію про можливості спортсменів. Тому актуальним є визначення жирової, м’язової, кісткової маси, умісту води в організмі висококваліфікованих во- лейболісток, які є ідеальними моделями у своєму виді спорту. Завдання дослідження – визначити й проана- лізувати компонентний склад маси тіла висококваліфікованих волейболісток. Вимірювання спортсменок здійснювали за допомогою монітора сегментного складу тіла Tanita BC–601, який працює за принципом біоелектричного імпедансу. У результаті морфофункціональної діагностики визначено довжину тіла високо- кваліфікованих волейболісток (179,58±3,988 см), масу тіла (72,56±4,816 кг), індекс маси тіла (22,53±2,270 кг·м-2), загальний уміст жиру в тілі (21,52±4,079 %), загальну м’язову масу (53,98±4,202 кг), кісткову масу (2,88±0,215 кг), сумарний уміст води (57,13±2,975 %). Аналіз сегментів тіла спортсменок виявив незначну асиметричність розподілу жирового та м’язового компонентів у ногах і руках спортсменок, пов’язану з характером гри у волейбол. The component structure of body mass gives to trainers the most exact information about possibilities of sportsmen. That is why the topical question is to define adipose, muscle, bone mass, water content in organisms of highly-qualified volleyball player that are the perfect models in their kind of sport. Task of the research – to define and analyze the component structure of body mass of highly-qualified volleyball players. Measuring of sportswomen was implemented with the help of the monitor of segment body structure Tanita BC-601 that work according to the principle of bioelectric impedance. As a result of morphofunctional diagnosis it was defined body weight of highly-qualified volleyball players (179,58±3,988 cm), body mass (72,56±4,816 kg), bodymass index (22,53±2,270 kg·m-2), general fat content in a body (21,52±4,079 %), general muscle mass (53,98±4,202 kg), bone mass (2,88±0,215 kg), total water content (57,13±2,975 %). The analysis of body segments of sportswomen has shown a slight asymmetry of distribution of fat and muscle components in hands and legs of sportswomen that is connected with character of volleyball.
Analysis of Body Structure of Highly-Qualified Volleyball Players
Keywords: висококваліфіковані волейболістки; уміст жиру; м'язова маса; кісткова маса; уміст води; highly-qualified volleyball; fat content; muscle mass; bone mass; water content