Дериваційна й частиномовна концепції Єжи Куриловича та сучасних українських функційних граматистів: зіставний аспект - Костусяк, Наталія Миколаївна; Приймачок, Оксана Іванівна (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2019)
У статті наголошено на важливості теорії Є. Куриловича та її ролі у світовому мовознавстві; розглянуто особливості інтерпретації синтаксичної й лексичної деривації в концепції польського науковця та ступенів і різновидів транспозиції в сучасному українському мовознавстві; схарактеризовано критеріїв виділення та ранжування частиномовних класів слів, закцентовано на особливостях визначення статусу кількісних числівників, службових одиниць і вигуків, запропонованих Є. Куриловичем та українськими лінгвістами.
Keywords: деривація; транспозиція; частини мови; субстантивація; вербалізація; ад’єктивація; адвербіалізація