Підготовка вчителя фізичної культури. Досвід та перспектива - Проніков, Олександр; Pronikov, Oleksandr (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті проаналізовано актуальні проблеми підготовки майбутніх учителів фізичної культури у вищих педагогічних навчальних закладах (ВНЗ) України. Досліджені нормативні документи, літературні та архівні джерела дають підставу стверджувати, що дев’яності роки ХХ ст. позначилися значним зменшенням інтересу органів влади, освіти всіх рівнів і науковців до організації та змісту їх підготовки. Проте на початку ХХІ ст. ситуація з підготовки майбутніх учителів фізичної культури до навчальної та виховної роботи в школі почала дещо покращуватися, зокрема в напрямі пошуку нового змісту, форм і методів підготовки, удосконалення навчально-виховного процесу на факультетах фізичної виховання. У статті визначено перспективні напрями творчого використання здобутків педагогічних ВНЗ. The article presents the analysis of topical problems of preparation of future physical culture teachers in pedagogical higher educational establishments of Ukraine. The investigated regulatory, literate and archival resources prove that the nineties of the 20th century were characterized by a significant decrease of interest of authorities, education of all the levels and scientists to organization and content of their preparation. At the beginning of the 21st century the situation of preparation of future physical culture teachers started to improve, especially at the direction of search for new content, forms and methods of preparation, improvement of educational process at departments of physical education. The article defines the perspective directions of artistic usage of the obtained experience by pedagogical higher educational establishments.
Preparation of a Physical Culture Teacher. Experience. Perspectives
Keywords: навчання; teaching; виховання; training; підготовка вчителя фізичної культури; methods of preparation of physical culture teachers