Особливості емоційних зв’язків подружжя в умовах воєнного часу - Квятковська, Ольга Михайлівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Кваліфікаційна робота досліджує особливості емоційного зв’язку в парі в умовах воєнного часу, фокусуючись на викликах, які постають у зв’язку із розлукою, постійним стресом, а також обмеженими можливостями для підтримки фізичного і психологічного контакту в парі. Наукове дослідження ґрунтується на сучасних теоретичних концепціях, таких як теорія прив’язаності, теорія емоційного інтелекту та підходи кризової психології. Метою роботи є вивчення специфіки емоційного зв’язку подружніх пар в умовах воєнного часу та аналіз чинників, що сприяють збереженню та зміцненню емоційної взаємодії, а також дослідження причин і наслідків погіршення таких стосунків. Робота складається з теоретичної та емпіричної частин. У теоретичному розділі досліджено ключові аспекти емоційного зв’язку, детально розглянуто вплив стресу, викликаного воєнними діями, на комунікацію та рівень емоційної підтримки у подружжі. Емпірична частина базується на дослідженні подружніх пар, де один із партнерів є військовослужбовцем. Отримані результати дозволили виявити, як саме змінюється емоційна взаємодія подружжя в умовах воєнного часу, які фактори сприяють підтриманню близькості, а які ускладнюють стосунки. Особлива увага приділена ролі емоційної компетентності подружжя, їхньої здатності до ефективного спілкування та готовності адаптуватися до змін у соціально-психологічному середовищі. На основі отриманих результатів розроблено психокорекційну програму для психологічної підтримки подружніх пар, спрямовану на зміцнення емоційної близькості та підтримку одне одного в умовах стресу. Робота підкреслює важливість емоційної підтримки, довіри та емпатії як ключових елементів збереження міцних стосунків у складні періоди.
Keywords: емоційний зв’язок; воєнний час; подружжя; шлюбно-сімейні взаємини; психологічний контакт; емпатія; емоційна близькість