Маніпуляції як конфліктоген переговорного процесу - Матвійчук, Наталія Миколаївна; Водько, Вероніка Василівна (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
Однією із суб’єктивних причин конфліктів є маніпуляції – приховане управління співрозмовником, партнером проти його волі, нав’язування йому своїх уявлень, суджень, оцінок, під час якого маніпулятор одержує односторонні переваги за рахунок жертви. Дуже часто маніпуляції використовуються під час переговорів. При цьому відносини між суб’єктом та опонентами залежать, в першу чергу, від ступеня схильності суб’єкта конфлікту до маніпулювання та можливості протидії йому.
Keywords: маніпуляції; переговори; конфлікт