Тлумачний словник термінів варіативного навчального модуля Нової української школи «Воркаут» - Гнітецька, Тетяна Володимирівна; Ковальчук, Надія Миколаївна; Завацька, Лідія Архипівна; Лазарєв, Андрій Сергійович (Національний педагогічний університет імені М. П. Драгоманова, 2025)
Модуль «Воркаут» входить у зміст модельної програми з фізичної культури для учнів 5-9 класів Нової української школи (НУШ) з 2024-2025 навчального року. Навчальний матеріал базових елементів цього модуля у програмі викладено з дотриманням своєрідної термінології, яку використовують воркаутери на вуличних тренуваннях. Нашими дослідженнями виявлено проблему неготовності вчителів фізичної культури до викладання модуля «Воркаут» через труднощі розуміння його базових термінів. Мета публікації – розробити тлумачний словник термінів воркаутських вправ, викладених у змісті варіативного навчального модуля «Воркаут» для учнів 5-9 класів НУШ на основі офіційної гімнастичної термінології. У статті подається тлумачення воркаутських термінів «Крокодильчик», «Передній вис», «Ластівка», «Прапорець», «Хода Бога», «Спартанська хода» «Складка», «Альпініст», «Ведмежа проходка вперед», «Човник», «Планка» та інших з використанням гімнастичної термінології.
Keywords: воркаут; варіативний модуль; термінологія; тлумачний словник.; workout; variable module; terminology; explanatory dictionary; 378.016:796(038)