Соціально-філософські проблеми глобалізації - Кондратик, Леонід Йосипович; Kondratyk, Leonid Y. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Метою викладання навчальної дисципліни «Соціально-філософські проблеми глобалізації» є вивчення основних категорій та концепцій розвитку глобалізаційних процесів в сучасному світовому просторі; завданнями вивчення дисципліни є осягнення основ соціально-філософських проблем глобалізації; розгляд глобальних проблем сучасності як феномену планетарного масштабу, що пов’язаний з нерівномірністю екологічного, демографічного, економічного, політичного, науково-технічного, морального і культурного розвитку суспільства, що обумовлює виживання людини і подальший прогрес суспільства з ноосферогенезом, формування єдиної людської цивілізації на планеті Земля; класифікація соціально-філософських проблем; аналіз методологічного інструментарію; вивчення методів глобального прогнозування; систематизація сценаріїв майбутнього; визначення умов і парадоксів безпечного глобального розвитку. Відповідно до програми дисципліни студенти повинні знати загальні особливості розвитку сучасного світу через коло взаємопов’язаних проблем; особливості діалогічного мислення для вирішення складних світових процесів між країнами різного рівня розвитку; методологічний інструментарій для вирішення глобальних проблем; методи глобального прогнозування; систематизацію сценаріїв майбутнього; визначення умов і парадоксів безпечного глобального розвитку; вміти аналізувати явища природного, духовного, соціального життя в контексті глобалізацій них процесів; використовувати свої знання в професійній діяльності.
Keywords: глобалізація; прогностика; алярмізм; глобалістика; симулякр; моніторинг; патерналізм; методи екстраполяції