Методика і техніка політичних досліджень - Байрак, Сергій Олександрович; Bairak, Serhii O. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Нормативний курс «Методика і техніка політичних досліджень» розрахована на 150 годин. З них 34 години лекційних, 34 години практичних занять, 70 годин самостійної і 12 годин консультацій. Курс передбачає поточний контроль у формі індивідуального опитування, проведення самостійного політичного дослідження і завершується складанням екзамену. Курс «Методика і техніка політичних досліджень» ставить своєю метою оволодіння студентами методологією і методами політичних досліджень, їх ознайомлення з широким спектром наукового інструментарію, який використовується у сучасних дослідженнях політичної дійсності, оцінках і прогнозуванні політичних процесів. Завданнями курсу є поглиблення знань студентів, одержаних ними в результаті засвоєння теоретичних курсів дисциплін політологічного циклу; отримання навиків самостійної аналітичної роботи у сфері політичної практики; формування умінь використовувати прикладний дослідницький інструментарій для аналізу поточних політичних процесів. Змістом курсу є: зміст і завдання курсу «Методика і техніка політичних досліджень», рівні політичного знання, методологія, методи і функції політичного дослідження, громадська думка як об’єкт політичного аналізу, підготовка політичного дослідження, план і програма політичного дослідження, організація і проведення політичного дослідження, опитування як метод збирання політичної інформації, інтерв’ю – метод збору політичної інформації, анкетування як метод опитування, телефонне і поштове опитування, пресове і телевізійне опитування, експертне опитування, метод спостереження у політичному дослідженні, метод аналізу документів, джерела і застосування зведених даних, аналіз і узагальнення результатів політологічного дослідження.
Keywords: Політичне дослідження; рівні політологічного знання; громадська думка; план і програма політичного дослідження; опитування; спостереження; інтерв’ю; анкетування; пресове і телевізійне опитування; телефонне і поштове опитування; експертне опитування; метод аналізу документів