Język polski: ćwiczenia składniowe - Моклиця, Андрій Володимирович; Moklytsia, Andrii V. (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2018)
Пропонований збірник містить: 1) завдання і вправи для ознайомлення з основними поняттями і термінами сучасного польського синтаксису (zdanie, wypowiedzenie, równoważnik zdania, zdanie współrzędne, zdanie podrzędne та ін.) і формування практичних навичок синтаксичного аналізу; 2) завдання і вправи для удосконалення навичок усного і писемного мовлення (особливості функціонування прийменників і сполучників у реченні, синтаксичні вимоги різних частин мови, порядок слів у реченні та ін.); 3) завдання і вправи порівняльно-зіставного характеру, мета яких – сформувати системне уявлення про подібність і відмінність синтаксичної структури польської та української мов. Для студентів-філологів, які вивчають польську мову як іноземну.

The proposed collection contains: 1) tasks and exercises for familiarization with the basic concepts and terms of modern Polish syntax (zdanie, wypowiedzenie, równoważnik zdania, zdanie współrzędne, zdanie podrzędne, etc.) and the formation of practical skills of syntactic analysis; 2) tasks and exercises for improving the skills of oral and written speech (features of the functioning of prepositions and conjunctions in the sentence, syntactic requirements of different parts of the language, the order of the words in the sentence, etc.); 3) the tasks and exercises of the comparative-comparative nature, the purpose of which is to form a systemic understanding of the similarity and difference of the syntactic structure of the Polish and Ukrainian languages. For students-philologists studying Polish as a foreign language.
Синтаксис сучасної польської мови
Keywords: польська мова; синтаксис; просте речення; складне речення; Polish; syntax; sentence