Соціальна підтримка українських дітей-біженців у республіці Польща - Осадча, Аліна Олександрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Права дитини є однією з основних загальнолюдських цінностей, оскільки дитинство – це унікальний та найважливіший період у розвитку особистості. Сучасні умови життя в Україні, зокрема активні бойові дії, порушують безпеку дітей і змушують родини приймати важкі рішення щодо еміграції. Проблеми, з якими стикаються біженці, особливо діти, включають посттравматичний синдром, адаптацію до нових умов життя, втрату соціальних зв'язків, роботи та житла. Недостатня дослідженість питань соціальної підтримки дітей-біженців робить тему дослідження надзвичайно актуальною. Метою дослідження є вивчення основних напрямів соціальної підтримки українських дітей-біженців у Республіці Польща, спрямованих на покращення їхньої якості життя, та обґрунтування шляхів її вдосконалення. У роботі досліджено поняття «діти-біженці» у сучасних джерелах та охарактеризовано особливості й основні положення соціальної підтримки цієї категорії. Проаналізовано актуальні проблеми дітей-біженців, специфіку та основні види, форми і методи соціальної підтримки українських дітей-біженців у зарубіжних країнах, зокрема у Польщі. Запропоновано шляхи вдосконалення соціальної підтримки дітей-біженців, що перебувають у Республіці Польща.
Keywords: діти-біженці; соціальна підтримка; адаптація; українські біженці; Республіка Польща; психологічна підтримка