Забезпечення законності правових актів органів місцевого самоврядування засобами суду і прокуратури - Кравчук, Володимир Миколайович; Kravchuk, V. (Львівський інститут внутрішніх справ при НАВС України, 2002)
Акти місцевого самоврядування – це прийняті відповідно до вимог Конституції та законів України (вимог законності) рішення та розпорядження його органів та посадових осіб, які спрямовані на виникнення, зміну чи припинення конкретних правовідносин. Акти органів місцевого самоврядування повністю реалізують своє призначення коли діють, тобто, коли викликають ті юридичні наслідки, заради яких вони видаються. Для того, щоб акти викликали певні юридичні наслідки, вони повинні відповідати вимогам, що ставляться до їх юридичного змісту та порядку прийняття.Недотримання вимог дає підстави для визнання їх недійсними, що призводить до втрати ними законної сили. Поєднання судового контролю і прокурорського нагляду у боротьбі з порушенням законів при виданні правових актів органами місцевого самоврядування є важливою передумовою позитивних зрушень у стані законності. The local state bodies at plenary powers of the territorial community are independent in the decision of local significance questions in the borders, which are fixed in the Constitution of Ukraine and the laws of Ukraine. The local state bodies are indebted to acts only on the reason and in the borders of authority and on the method, which are fixed in the law. A connect of the judge’s control and the procurator’s supervision on the struggle with the violations of the laws at the edition of the lawful statements of the local state bodies is the important prerequisite of lawfulness.
The guarantee of lawfulness of the lawful statements of the local state bodies the means of the court and public prosecutor
Keywords: акти місцевого самоврядування; дотримання законності правових актів; судове оспорювання правових актів органів місцевого самоврядування