Особливості фізичного й психологічного компонентів здоров’я студентів залежно від їхніх навчальних досягнень - Андрійчук, Ольга; Шевчук, Андрій; Самчук, Оксана; Хомич, Анатолій; Andriychuk, Olha; Shevchuk, Andriy; Samchuk, Oksana; Khomych, Anatoliy (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Завдання статті – аналіз показників, що складають фізичний і психологічний компоненти здоров’я в якості життя студентів залежно від самооцінки навчальних досягнень. У дослідженні брали участь 513 студентів віком 17–22 роки. Залежно від самооцінки навчальних досягнень створено чотири групи студентів для порівняння: студенти, які оцінюють свої знання як «відмінні», «дуже добрі», «добрі», «посередні». Дослідження якості життя проводили за допомогою анкети SF-36, силу кореляційного зв’язку оцінювали за допомогою таблиці «Чеддока». Отже, у студентів із різними навчальними досягненнями всі показники на формування якості життя виявляють позитивний вплив із різною силою зв’язку. Суттєвого впливу між самооцінкою навчальних досягнень і якістю життя студентів не виявлено: незалежно від успішності, найвищий показник у всіх студентів – це показник фізичної (PF) і соціальної активності (SF). Task: analysis of indicators that make up physical and psychological health components in the quality students’ life based on their selfevaluation of educational achievements. Materials and methods: the study involved 513 students aged 17–22.Depending on the level of educational achievements they were divided into 4 groups: «excellent», «very good», «good», «satisfactory». Study of the quality of life has been conducted by using the SF-36 questionnaire, the strength of correlation connection was evaluated by using the «Cheddok’s table». Results and conclusions: students with different educational achievements have indices all of which have positive influence with different connection strength. Significant correlation between self-evaluation of students’ knowledge and life quality was not found: regardless of successfulness, physical activity and social activity have high rates among all the students.
Peculiarities of Physical and Psychological Components of the Students’ Health Depending on Their Academic Achievements
Keywords: якість життя; SF-36; студенти; начальні досягнення; life quality; SF-36; students; educational achievements