Державно-правові погляди Іллі Шрага – українського правника і суспільно-політичного діяча - Яцишин, Михайло Михайлович (My University, 2023)
У статті розглянуто і проаналізовано формування та становлення державно-правових поглядів видатного українського юриста, правника, державного та суспільно-політичного діяча, активного учасника українського національно-патріотичного руху другої половини ХІХ - початку ХХ століття Іллі Людвіговича Шрага. Зазначається, що державно-правові орієнтири Іллі Шрага сформувалися ще в роки юності, коли у його родинному колі лунала українська мова, пробуджувався інтерес до українських народних традицій та відбулося знайомство зі зразками української творчості. Поступово формуються погляди діяча стосовно прав рідної мови, особливостей правового статусу українського населення, земельного питання та інших важливих питань життєдіяльності тогочасного суспільства. Також подано короткий огляд історіографічних джерел, в яких відображена різностороння суспільно-політична діяльність Ілля Шрага, зокрема висвітлено аспекти державотворчої діяльності Іллі Шрага в І Державній Думі Російської імперії, показано активну участь в процесах українського державотворення 1917-1921 років, захист мовного питання, участь парламентарія у розв’язанні аграрного питання, висвітлено бачення І. Шрага діяльності судових установ після судової реформи, відображені загальні питання його адвокатської діяльності, участь у діяльності правничих товариств, в тому числі різнопланові аспекти його політичної, культурно-просвітницької та громадської діяльності. Відзначається, що захист прав українського народу та українська ідея сталим основоположними у парламентській діяльності Іллі Шрага. Бувши депутатом І Державної Думи Російської імперії, він виніс на широкий загал ключові питання життєдіяльності українського народу. З парламентської трибуни неодноразово порушував мовне питання, викривав зловживання владою з боку місцевої адміністрації, розкривав особливості аграрного законопроєкту, значну увагу приділив проблемам єврейських погромів, які набули масового характеру. Застосовуючи свої знання та практичні навички у сфері юриспруденції, він поставив ці питання на законодавчу основу й запропонував шляхи їх ефективного вирішення. Резюмовано, що становлення державно-правових орієнтирів Іллі Шрага здійснювалося у ході його активної участі в суспільно-політичних процесах, які відбувалися на території українських земель.
Keywords: Ілля Шраг; адвокатська діяльність; Державна Дума; Центральна Рада; аграрне питання; мовне питання; судові установи; 347.96(477)(092)