Вплив маніпулятивних дій на міжособистісне спілкування - Хом'як, Алла Петрівна; Khomyak, Alla; Кліш, Петро Аристархович; Klish, Petro (Східноєвропейський національний університет імені лесі Українки, 2013)
Явище маніпулювання людьми відоме впродовж усієї історії суспільства. У даний час воно не лише отримало широке розповсюдження, а й набрало розмаїття форм у його здійсненні. Маніпулятивні дії стають усе більш вираженими і подекуди навіть небезпечними. Тому актуалізується проблема їх впливу на міжособистісне спілкування. Завданням статті є теоретичне обґрунтування явища маніпулювання людьми, виявлення характеру впливів маніпулятивних дій на міжособистісне спілкування. Явление манипулирования людьми известно в течении всей истории общества. В данное время оно не только получило широкое распространение, но и приобрело множество форм в его осуществлении. Манипулятивные действия становятся все более выраженными и кое-где даже опасными. Поэтому актуализируется проблема их влияния на межличностное общение. Задачей статьи является теоретическое обоснование явления манипулирования людьми, выявление характера влияния манипулятивных действий на межличностное общение. The phenomenon of manipulating people is known throughout the history of the society. Nowadays it is not only widely spread but it also gained a variety of forms in its implementation. Manipulation actions are becoming more and more obvious and sometimes even dangerous. Therefore, the issue of their impact on interpersonal communication is of current interest. Theoretical substantiation of the phenomenon of manipulating people and the exposure of the way manipulation actions influence interpersonal communication are the main problems to be analyzed in the article.
Влияние манипулятивных действий на межличностное общение
Impact of the Manipulation Actions on the Interpersonal Communication.
Keywords: маніпуляція; смислові установки; вплив; міжособистісне спілкування; манипуляция; смысловые установки; влияние; межличностное общение; manipulation; sense aims; impact; interpersonal communication