Екологічна безпека транспорту у просторовому плануванні розвитку Луцької міської територіальної громади - Кійко, Яна Петрівна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
Магістерська робота присвячена дослідженню важливого на місцевому рівніпитання оцінки ролі транспорту у просторовому плануванні розвитку Луцької міської територіальної громади, його екологічної безпеки та розроблення рекомендацій щодо інтеграції екологічних принципів у транспортну політику громади. В роботі проаналізовано роль транспорту у просторовому плануванні та розвитку містУкраїни,екологічні аспекти функціонування транспортних комплексів міст,найважливіші концепції місця транспорту у просторовому розвитку міста, запропонована методика дослідження екологічної безпеки транспорту у просторовому плануванні розвитку міст. Розглянутофізико-географічнахарактеристика території,особливості сучасного стану використання природних ресурсів, природно-заповідну та екологічну мережу території.Досліджено сучасний рівень економічного розвитку, населення, соціальну сферу, екологічні проблеми Луцькоїгромади. Проаналізовано структуру, екологічні аспекти функціонування, проблеми розвиткутранспортного комплексу м. Луцька, проблеми транспорту у контексті просторового розвитку міста. Виділено основнінапрямки поліпшення екологічної безпеки транспорту в місті. Запропоновано короткострокові та довогострокові заходи покращення транспортно-екологічної ситуації в м. Луцьку.
Keywords: міська територіальна громада; екологічний стан міської територіальної громади; вплив транспорту на екологічний стан міської територіальної громади; екологічні аспекти функціонування транспортних комплексів міст; роль транспорту у просторовому плануванні та розвитку міста; найважливіші концепції місця транспорту у просторовому розвитку міста; заходи покращення транспортно-екологічної ситуації в місті