Семантика кольору у поетичних текстах Василя Голобородька - Тиха, Лариса; Tykha, Larysa (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2014)
У пропонованій статті зроблено спробу проаналізувати специфіку функціонування прикметників на позначення кольору в поетичній метафорі одного з найяскравіших представників поезії постшістдесятництва Василя Голобородька. «Кольорова» метафора розглядається як стилетвірна та текстотвірна одиниця організації авторського тексту, як елемент ідіолекту письменника. На основі аналізованого матеріалу виявлено й описано роль та функції назв кольорів, що належать до архетипних, основних спектральних, а також індивідуальних авторських утворень. Слід зазначити, що у поезії В. Голобородька позначення кольорів вживаються не лише у прямому значенні. Найчастіше вони – основа для побудови художніх образів на основі метафори, зокрема персоніфікації. Назви кольорів є, крім того, основою порівнянь. Аналіз фактичного матеріалу дозволяє стверджувати, що найчастіше серед усього спектру кольорів у поезії В. Голобородька найуживанішими є червоний, синій, зелений. Ці кольори, окрім прямої вказівки на колір, допомагають відтворювати емоції, почуття, світовідчуття ліричного героя. The metaphoric features of Vasyl Holoborodko’s poems are full of colors, which varies from archetypical (black, white), main spectral ( blue, green, red) till such as golden, violet, orange. Such a big quantity of colors speaks about the poet’s acception of the world, his feelings. Each color plays its role in author’s texts. The blue, for example, is the color for description of the lyric hero’s eyes, the green (traditionally the color of the life) is mostly used for to describe the internal feelings, the red one is for emotional expression of internal world, and also for description of the common things, but also by means of emotions. It must be admitted that the names of the colors in Vasyl Holoborodko’s poems are used not only as first meaning. They are often used to form the feature on the base of metaphor, uncurling personification. Besides, the colors names come as the center of the comparison. Besides the direct color names, the poems of Vasyl Holoborodko have a wide variety of words that point on the color, thanks to that the poems become more interesting and full of emotions. All the previously said shows that the author often accepts the world by means of color, reflecting a big part of emotions ansd feelings as a color associations.
The semantic of the color in Vasyl Holoborodko’s poems.
Keywords: метафора; художній образ; колоратив; колірний епітет; колірні номінації; ідіостиль; поетичний символ; color; metaphor; features; individual author’s type; metaphoric features