Українська інтелігенція в другій половині ХІХ ст.: чинники формування ідеології народолюбства - Биба, Євгеній (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У дослідженні зроблено спробу схарактеризувати та систематизувати умови й джерела формування української інтелігенції та ідеології народолюбства в другій половині ХІХ ст. Подано загальну характеристику умов і джерел формування інтелігенції в українських губерніях Російської імперії. Установлено, що на формування української інтелігенції впливали передусім загальноімперські процеси: зміни в політичному та господарському житті, розвиток капіталістичних відносин, зростання потреби у кваліфікованих працівниках, наростання народ-ницького й активізація польського та українського національно-визвольних рухів. Проаналізовано кількісно-якісні й соціально-демографічні показники процесу формування української інтелігенції. З’ясовано, що зміни в політичному та господарському житті Російської імперії в пореформені десятиліття вплинули на радикалізацію поглядів української інтелігенції й сприяли формуванню власної ідеології – народолюбства.
Keywords: інтелігенція; різночинна інтелігенція; джерела формування інтелігенції; умови формування інтелігенції; народолюбство.