Креолізовані меми як феномен сучасного англомовного медіадискурсу - Семенчук, Анастасія Віталіївна (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2024)
Магістерська робота присвячена дослідженню креолізованих мемів як явища сучасного англомовного медіадискурсу. Актуальність роботи зумовлена зростанням ролі мемів як інструменту комунікації в умовах глобалізації та діджиталізації медіапростору, де креолізовані меми є важливою складовою соціальних мереж та інтернет-комунікації. Креолізовані меми визначаються як полікодові (мультимодальні) тексти, що поєднують вербальні та невербальні елементи, зокрема зображення та текстові підписи. У роботі схарактеризовано теоретичні засади та сучасні підходи до вивчення мемів, розглянуто феномен креолізації як механізм створення і функціонування креолізованих мемів. Визначено основні тематичні групи креолізованих мемів та способи їх використання для досягнення комунікативних, розважальних і маніпулятивних цілей. Наукова новизна дослідження полягає у систематизації закономірностей створення і функціонування креолізованих мемів в англомовному медіапросторі, що дозволяє глибше зрозуміти їх вплив на сучасну комунікацію. Практична значущість роботи полягає у можливості використання отриманих результатів для подальших досліджень медіалінгвістики та інтернет-комунікації.
Keywords: креолізовані меми; вербальні засоби; невербальні засоби; англомовний медіадискурс; інтернет-комунікація