Акцентна характеристика дієслів із суфіксом -и- у поезії Лесі Українки - Легка, Леся; Lehka, Lesia (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2016)
У статті розглянуто особливості акцентуації дієслів із суфіксом -и- в поетичному мовленні Лесі Українки у порівнянні із сучасною українською літературною нормою та поетичним мовленням кінця XIX – початку XX століття. З’ясовано стилістичне навантаження наголосу в дієсловах із суфіксом -и-, представлених двома акцентними типами: кореневим і суфіксально-кореневим у мові поетичних творів Лесі Українки. Проаналізовано варіантне наголошування дієслів, зумовлене художньо-поетичними ситуаціями та неусталеністю наголосу того часу.The article deals with the specific features of accentuation of verbs with the suffix -y- in the poetic speech of Lesya Ukrainka. The peculiarities are compared with the modern Ukrainian literary norm and the poetic speech of the XIXth – XXth centuries. The research shows the stylistic load of an accent in the analyzed verbs. In Lesya Ukrainka’s poetry these verbs are represented with two types of accentuation: root and root-suffix. The lack of stability and artistic-poetic situations determined the variant accentuation.
Accent characteristics of verbs with the suffix -y- in Lesya Ukrainka’s poetry
Keywords: наголос; наголошування; акцентний тип; варіантне наголошування,; дієслово; accent; accentuation; accent type; variant accentuation of verbs