Особливості статодинамічної стійкості тіла гімнастів високої кваліфікації - Литвиненко, Юрій; Долинський, Борис; Буховець, Божена; Альошина, Алла; Бичук, Олександр; Петрович, Вікторія; Lytvynenko, Yuriy; Dolynskyi, Borys; Bukhovets, Bozhena; Alоshуna, Alla; Bychuk, Oleksandr; Petrovych, Viktoriya (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2019)
У статті представлено результати наукового дослідження статодинамічної стійкості гімнастів високої кваліфікації за положенням тіла і способами його регуляції під час виконання трьох різних рухових тестів (проба «стійка на руках – руки розташовані на відстані ширини плечей», проба Бірюк, проба Ромберга складна) за вихідним положенням тіла й способами його регуляції. У складних умовах статодинамічної стійкості тіла спортсмена зростають вимоги до реалізації техніки рухових дій. Під час виконання завдань на стійкість тіла в рухових тестах гімнастами встановлено індивідуальні способи мікроколивань ланок тіла й макроколивань у сагітальній і фронтальній площинах; відображено регуляцію симетрії та асиметрії положень тіла й різні показники витрачання енергії. Можна припустити, що якість регулювання положення тіла під час виконання рухових тестів детерміновано складними умовами положення тіла спортсмена на опорі, обмеженою зоровою орієнтацією, відповідністю тесту й специфікою обраного виду спорту. Спосіб мікроколивань під час виконання завдань на стійкість тіла в рухових тестах гімнастами високої кваліфікації є стратегічно важливим для ефективного розвитку та управління системою регуляції положення тіла спортсмена. Підтвердження – показники економного витрачання енергії під час виконання обраних рухових тестів. Неможливо залишити без уваги резерви вдосконалення статодинамічної стійкості спортсменів, які полягають у таких елементах координаційного тренування, як розвиток «школи» рухів на всіх етапах спортивної підготовки, формування рухової навички, тривале утримання рівноваги тіла, удосконалення спеці- альної фізичної та технічної підготовленості, а також підвищення вестибулярної стійкості й чутливості гімнастів. Перспектива подальших досліджень полягає в розробці стратегії та тактики статодинамічної стій- кості тіла гімнаста в умовах реалізації тренувальної спортивної програми.The article presents the results of the scientific study of the statodynamic stability of highly skilled gymnasts in terms of body position and ways of its regulation while performing three different motor tests (handstand test - hands are at shoulder width apart, Biryuk test, difficult Romberg test) according to the initial body position and methods of its regulation. In difficult conditions of statodynamic stability of the athlete’s body, the requirements for the implementation of the technique of motor actions are growing. When solving problems on the stability of the body in motor tests, gymnasts established individual methods of micro-vibrations of body links and macro-vibrations in the sagittal and frontal planes; reflected the regulation of symmetry and asymmetry of body positions on various indicators of energy expenditure. It is possible to assume that the quality of regulation of the position of the body while motor tests performing was determined by the difficult conditions of the body position of an athlete on a support limited by visual orientation, the correspondence of the test and the specifics of the chosen sport. The method of microoscillations in solving problems of body stability in motor tests by highly qualified gymnasts is strategically important for the effective development and management of the athlete’s body position regulation system. Confirmation indicators are economical energy consumption during the selected motor tests performance. It is impossible to disregard the reserves for improving the statodynamic stability of athletes that lie in various elements of coordination training and contribute to the development of a “school” of movements at all stages of sports training. The prospect of further research is to develop a strategy and tactics of the statodynamic stability of the gymnast’s body in the context of the implementation of the training sports program.
Features of the Statodynamic Stability of the Body of Highly Qualified Gymnasts
Keywords: рухові тести; положення тіла; стабілограма; макроколивання; мікроколивання; енергія; motor tests; body position; stabilogram; macrooscillations; microscillations; energy