Синтез вербальних та невербальних засобів у сучасній англомовній комунікації - Макарук, Лариса Леонідівна; Makaruk, Larysa L. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2015)
Проаналізовано невербальні засоби, описано їх особливості та функціонування. Простежено взаємозв’язок та взаємозалежність вербальних і невербальних засобів. Виявлено особливості вербальних і невербальних компонентів комунікації як складників різних знакових систем. Звернуто увагу на те, що характерною ознакою сучасної англомовної писемної комунікації є симбіоз неоднорідних семіотичних ресурсів, які належать до кількох знакових систем. Проаналізовано графічну гру як складову графічної лінгвістики. Звернуто увагу на категорійно-поняттєвий апарат, який стосується графічної гри. Окреслено ключові засоби та прийоми графічної гри, що становлять значну частину її спектру. Охарактеризовано низку термінів, які складають основу термінологічно апарату сучасної графічної лінгвістики. Здійснено диференціацію невербальних засобів на основі низки спільних ознак. Виділено кілька окремих груп невербальних засобів, які є невід’ємними складниками графічної лінгвістики. Запропоновано перспективні напрями подальших розвідок із урахуванням останніх тенденцій соціуму, спрямованих на задоволення його комунікативних потреб. In this article different types of non-verbal signs have been analyzed. The peculiarities and the functioning of these signs have been described. The interdependence and interconnection of verbal and non-verbal components of communication have been analyzed. The distinct features of verbal and non-verbal means of communication as constituent parts of different sign systems have been identified. Attention is directed to the fact that a distinct feature of modern English written communication is the symbiosis of multiple semiotic resources which belong to several different sign systems. Graphic play has been analyzed as a part of graphic linguistics. Extensive attention has been focused on the terminology that is connected with graphic linguistics, and the means and types of graphic play which are an integral part of the process have been defined. Attention has been devoted to its origin, and to the development and usage of its terminology. Non-verbal devices have been divided into several groups taking into account their common features. Prospective avenues for further investigations have been suggested, with particular attention given to the most recent patterns in modern society which involve the satisfaction of their communicative requirements.
Synthesis of Verbal and Non-Verbal Devices in English Communication
Keywords: вербальні засоби; невербальні засоби; термін; графічна гра; паралінгвальні компоненти; графічна лінгвістика; verbal and non-verbal means; multimodality; semiotic resources; paralinguistic components; written communication