Оказіональні найменування номінативного поля дитина в епістолярних текстах Лесі Українки - Богдан, Світлана; Bohdan, Svitlana (Східноєвропейський національний університет імені Лесі Українки, 2015)
У статті окреслено реєстр номінацій, які утворюють в епістолярних текстах Лесі Українки лексико-семантичне поле ‘дитина’; основну увагу зосереджено на тих номенах, що мають статус оказіональних, значна частина яких були елементами родинної метамови Косачів-Драгоманових і мали диференційний характер, слугуючи засобом ідентифікації її братів і сестер – рідних і двоюрідних (найчастіше – молодших), а також племінників: Мака, Кна-кна, Пуць, Пуцик, Путільда, Лілея, Гуся, Гусіня, Гусінька, Дрозд, Дроздик, Кох, Кахота, Патя, Путя, Рюрик, Зоря, Лідик, Лідянко, Маусик, Тюсіня, Імочка, ліленятко тощо; значну частину таких найменувань вжито як загальні для всіх чи кількох дітей, як-от: буслята, верчики, драби, лисенята, негри, пуци, тигри, тигри-негри, тигро-негри, хрущики, щучики. The register of nominations, forming the nominative field child in Lesya Ukrainka’s epistolary texts, is defined; the main attention is paid to the names with occasional status, most of them were the elements of Kosach-Dragomanov’s family metalanguage with differential nature, being as mean of its brothers and sisters’ – native and cousins (mostly – earlier), and also newhevs’ identification: Maka, Kna-kna, Puts, Putsyk, Putylda, Lyleia, Husia, Husynia, Husynka, Drozd, Drozdyk, Kokh, Kakhota, Patia, Putia, Riuryk, Zoria, Lydyk, Lydianko, Mausyk, Tiusynia, Ymochka, lyleniatko etc.; most of such nominations are applied as general for all or few children, for example, busliata, verchyky, draby, lyseniata, nehry, putsy, tyhry, tyhry-nehry, tyhro-nehry, khrushchyky, shchuchyky; motivation and productive models of stylisticallypaintednominations were defined, first of all individually impressive; the lists of occasional nominations of each child in Kosach family, used in Lesya Ukrainka’s epistolary dialogues, were made more accurate.
Occasional Nominations of the Nominative Field Child in Lesya Ukrainka’s Epistolary Texts
Keywords: оказіоналізм; номінативне поле; номінація; лексичний регулятив; епістолярний текст; дитина; occasionalism; nominative field; nomination; lexical regulative; epistolary text; child