Когнітивна лінгвістика: принципи аналізу мовного матеріалу - Мовчан, Людмила Володимирівна; Movchan, Lyudmila (Східноєвропейський національний університет, 2013)
У статті автор стверджує, що дослідження образу персонажа з урахуванням його оцінного складника здійснюється за допомогою доробку когнітивної лінгвістики, лінгвістичного напряму, в центрі уваги якого знаходиться мова як загальний когнітивний механізм. Автор наголошує, що мова як когнітивний інструмент – це система знаків, що грає важливу роль у презентації та трансформації інформації. У статті розглядаються основні методи когнітивної лінгвістики. Визначено, що центральним поняттям сучасної когнітивної лінгвістики є концепт, який розглядається як одиниця концептуальної картини світу, відображеної у психіці людини. А основним методом аналізу в когнітивній лінгвістиці визнано концептуальний аналіз. Серед численних методик концептуального аналізу головна роль належить фреймовому моделюванню. Виокремлюють п’ять базисних фреймів, які демонструють найзагальніші принципи категоризації й організації вербалізованої інформації. In the article the author confirms that investigation of a character including its estimation particle is made with the help of cognitive linguistics, the main point of linguistics direction is a language as a cognitive mechanism. The author points out that language as a cognitive instrument is a system of marks which plays an important role in presentation and transformation of information. The main methods of cognitive linguistics are observed. It is determined that the central meaning of modern cognitive linguistics is a concept that is observed as a unit of the conceptual picture of the world reflected in a human psychology. And the basic method of cognitive linguistics analysis is considered to be the conceptual analysis. Among different methods of conceptual analysis the main role belongs to frame model. Five basic frames which demonstrate general principles of categorization and organization of verbal information are shown.
Cognitive Linguistics: the Principles of Analysis of Language Material
Keywords: когнітивна лінгвістика; когнітивний інструмент; концепт; фрейм; концептуальний підхід; cognitive linguistics; cognitive instrument; concept; frame; conceptual approach