Алегорична новелістика Ольги Кобилянської - Моклиця, Марія; Moklytsia, Maria (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2014)
Серед новел Ольги Кобилянської дослідники виділяють кілька алегорій, тобто уживають це поняття як жанрове визначення. Автор статті пропонує подивитись на алегорію в аспекті стильової еволюції. Звернуто увагу на виражальну функцію алегорії, запропоновано тезу про зв’язок алегорії з експресіонізмом, доведено, що значна частина новел 1880−1900-х рр. − яскравий зразок експресіоністського стилю. Among the stories Olga Kobylianska researchers have identified several of allegory, that shall take this concept for genre definition. The article offers a look at an allegory in terms of stylistic evolution, draws attention to the expressive function of allegory, proposed thesis on the connection allegory and expressionism, argues that much of the short stories of 1880−1900’s is the most typical sample the expressionist style.
Allegorical Short Story of Olga Kobylianska
Keywords: алегорія; новела; міметизм; реалізм; модернізм; експресіоністський стиль; allegory; novel; mimetyzm; realism; modernism; expressionist style