Обліково-аналітичне забезпечення управління дебіторською заборгованістю - Гутий, Ярослав Андрійович (Волинський національний університет імені Лесі Українки, 2025)
В роботі здійснено дослідження теоретичних положень, обґрунтування практичних рекомендацій щодо обліково-аналітичного забезпечення управління дебіторською заборгованістю. У результаті ґрунтовного аналізу праць вітчизняних вчених узагальнено сутнісні характеристики обліково-аналітичного забезпечення управління дебіторської заборгованості. Згруповано нормативно-правове забезпечення процесу управління дебіторською заборгованістю. Ідентифіковано та систематизовано основні методи обліку сумнівної дебіторської заборгованості. Структуровано етапи та функції контролю дебіторської заборгованості у процесі управління нею. Проведено фінансово-економічний аналіз досліджуваного підприємства у контексті управління дебіторською заборгованістю та виявлення резервів розвитку. У результаті аналізу зовнішнього середовища досліджуваного підприємства виокремлено основні проблеми підприємств виробництва підшипників. У результаті стратегічного аналізу ідентифіковано загрози та перспективи розвитку підприємств досліджуваного виду економічної діяльності. Для досліджуваного підприємства систематизовано заходи, що сприяють удосконаленню обліку розрахунків із дебіторами. Запропоновано методичні рекомендації щодо формування управлінської звітності у процесі управління дебіторською заборгованістю та організації звірки взаєморозрахунків з дебіторами в контексті забезпечення економічної безпеки підприємства. У контексті наукової новизни вдосконалено трактування сутнісних характеристик процесу обліково-аналітичного забезпечення стратегічного планування, що на відміну від інших базується на елементах методу бухгалтерського обліку. Набули подальшого розвитку: система показників управлінської звітності у контексті обліково-аналітичного забезпечення руху грошових активів. Практичне значення мають сформовані методичні рекомендації до формування управлінської звітності як основного джерела прийняття управлінських рішень у напрямку оптимізації грошових потоків.
Keywords: обліково-аналітичне забезпечення; управління дебіторською заборгованістю; управлінська звітність; аналіз зовнішнього середовища; аналіз внутрішнього середовища