Методологічні аспекти проведення фізичної реабілітації у хворих на хронічний бронхіт - Григус, I.; Grygus, I. (Східноєвропейський національний університет ім. Лесі Українки, 2012)
Хронічний бронхіт – дифузне прогресуюче ураження бронхіального дерева, що супроводжується гіперсекрецією й порушенням очисної функції бронхів. Завданням роботи було обґрунтувати способи комплексного застосування засобів фізичної реабілітації при хронічному бронхіті. Контрольна група проходила традиційне медикаментозне лікування, а з хворими основної групи (за їхньою згодою) ми проводили додатково до медика-ментозного лікування реабілітаційні заходи, що охоплювали ЛФК, масаж і дихальну гімнастику, фізіотера-певтичні процедури. У результаті проведення запропонованої програми фізичної реабілітації з хворими на хронічний бронхіт основної групи, за даними суб’єктивного й об’єктивного обстеження, у них покращилося самопочуття, реакція дихальної системи на фізичне навантаження, зникли симптоми хвороби, вони краще долали хворобу, скоріше відновлювалися та менше часу перебували в лікарні. Chronic bronchitis is a progressive diffuse damage bronchial tre, accompanied by hypersecretion and violation of cleansing function of the bronchtis. The objective of the work was to give grounding to ways of complex implementation of physical rehabilitation means in chronic bronchitis. The control group took traditional medication and patients of the main group (with their consent) were additionaly given medication, rehabilitation measures that included exercises, massage and breathing exercises, physiotherapy. As a result of the proposed program of physical rehabilitation of patients with chronic bronchitis of the main groups according to subjective and objective examination of their improved health, respiratory response to exercise, symptoms disappeared, they are better overcome disease, rather restored and were less time in hospital.
Methodological Aspects of Physical Rehabilitation Among Patients With Chronic Bronchitis
Keywords: хронічний бронхіт; хворі; фізична реабілітація; patients; chronic bronchitis; physical rehabilitation