Традиції фізичного виховання в Київській Русі - Цьось, Анатолій Васильович; Деделюк, Ніна Автономівна; Tsos, Anatolii V.; Dedeliuk, Nina A. (Східноєвропейський нціональний університет імені Лесі Українки, 2004)
У роботі обґрунтовано світоглядні аспекти тіловиховання, розкрито сутність здорового способу життя в письмових пам’ятках ІХ – ХІV століть, подано засоби (народні ігри, танці, розваги, кулачні бої, боротьба, вправи з предметами, вправи з використанням засобів пересування, природні локомоції) та форми (народно-побутові, релігійно-культові, освітні, військово-фізичні, змагальні) фізичного виховання у Київській Русі. Розроблено шляхи використання традицій фізичного виховання в освітньому процесі загальноосвітньої школи, зокрема на уроках фізичної культури, під час проведення фізкультурно-оздоровчих заходів протягом навчального дня, у позакласній роботі та молодіжному дозвіллі. Результати дослідження впроваджено у практику роботи загальноосвітніх шкіл та вищих закладів освіти. In this work you could see the vivid example of using physical traditions in Kyiv Rus which have a great influence on development of physical culture in modern schools. All results of this experiment could be used in new educational programes and books of pedagogical physical problems with students which specialize in physical training. Easy, effective and emotional way of physical education in Kyiv Rus is a good experience to follow in modern forms of physical and sport activities of our youth. The most promising directions of the usage of the traditions of physical education of Kyiv Rus now are: lessons of physical culture at school, physical activities during the working day, outdoors and out school work, youth recreation. The results of the study are used in practice at schools and higher educational establishments.
Traditions of physical education in Kyiv
Keywords: традиції фізичного виховання; Київська Русь; здоров’я; загальноосвітня школа; traditions physical education; Kyiv Rus; health, means; schools